Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Νέο μισθολόγιο: Μειώνονται μισθοί και θέσεις - Αλλάζει το ωράριο

Νέο μισθολόγιο: Μειώνονται μισθοί και θέσεις - Αλλάζει το ωράριο

Ο κύβος για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ερρίφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την επιστροφή του Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γ. Ραγκούση. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου.

Ο «Καλλικράτης» στο κράτος, θα φέρει σημαντικότατες αλλαγές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων εκτός από ανατροπές στη δομή, τη διάταξη, τις διαδικασίες και το ωράριο του Δημοσίου. Από την εξίσωση που θα γίνει αναμένεται να θιγούν περίπου 100.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από λίγα ευρώ μέχρι και 1.000!

Ο λόγος είναι απλός. Η ψαλίδα μεταξύ των υπουργείων σήμερα είναι τεράστια με την καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών να λαμβάνει αμοιβή διευθυντή του υπουργείου Γεωργίας. Το νέο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει και αυξήσεις, καθώς σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές λαμβάνουν ψιχία, αλλά δουλεύουν ελάχιστες ώρες. Θα εισαχθεί το κριτήριο της παραγωγικότητας, κάτι που θα δώσει κίνητρο σε όσους υπαλλήλους θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να κάνουν καριέρα.

Στις θεσμικές αλλαγές και την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στο δημόσιο εμφανίζεται και η ΑΔΕΔΥ. Μόνο που το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων διεκδικεί το νέο μισθολόγιο να έχει θετικό πρόσημο. Η εξίσωση των αποδοχών να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, όπου όλα δείχνουν ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Απολύσεις
Για την ΑΔΕΔΥ κρίσιμο είναι και το θέμα των απολύσεων. Συνδικαλιστές πιστεύουν πως τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών θα είναι πολύ φειδωλά σε θέσεις εργασίας, με στόχο να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών σε λίγα χρόνια. «Με την κατάργηση των θέσεων καταργείται και η μονιμότητα, η οποία από εδώ και πέρα θα αφορά κάθε χρόνο όλο και λιγότερους εργαζόμενους» σημειώνουν. Κεντρικό είναι και το θέμα των προσλήψεων. Με τον κανόνα «5 συνταξιοδοτήσεις - 1 πρόσληψη» να καθορίζει το δανειακό μέλλον της Ελλάδας, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί οι νέες προσλήψεις να αφορούν σε μόνιμο προσωπικό και να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και το στάτους των νέων εργαζομένων.

Με τον υπουργό Οικονομικών να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στρέφεται στο εσωτερικό. Στην ανάγκη η κυβέρνησή του να φέρει εκτός από νόμους και αποτελέσματα. «Υπάρχουν τρεις τομείς που το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι μηδέν» επισημαίνει στην «Η» συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και αναφέρει «τα σκουπίδια, την ενέργεια και τις επενδύσεις». Παρά ταύτα, στο περιβάλλον του Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία πως το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα σημειωθεί επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς.Στην πλατεία Συντάγματος πάντως αναμένουν την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του Ιανουαρίου.

\Αυτός είναι ο λόγος που ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να επιβλέψει προσωπικά το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει και την ανταπόκριση των ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο χρηματιστήριο. «Αν δεν υπάρξει, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, το δημόσιο θα παρέμβει μέσω της δυνατότητας που του δίνει η συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση αυτών των εταιρειών» δηλώνουν κατηγορηματικά συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου.

HMEΡΗΣΙΑ, 17/1/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου