Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΣYΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΗΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΣτΕ: Εισήγηση για πενταετή παραγραφή των αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο σύμβουλος Κ. Ευστρατίου πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η σχετική νομοθετική διάταξη (Ν.Δ. 321/1969) που προβλέπει ότι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, οικονομικών παροχών, κ.λπ. των υπαλλήλων του αμιγώς δημοσίου τομέα είναι διετής. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Επικρατείας η παραγραφή των εν λόγω αξιώσεων για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα πρέπει να είναι πενταετής.



Ο κ. Ευστρατίου ανέφερε ότι η διετής παραγραφή των αξιώσεων των υπαλλήλων του δημοσίου είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς είναι μικρότερη από την πενταετή παραγραφή που ισχύει για παρόμοιες αξιώσεις των υπαλλήλων και εργατών των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Αντίθετα, ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η παραγραφή των αξιώσεων τους πρέπει να είναι διετής.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Κέρδος online 4/12/2009 17:38

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου